Szakállas pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók

Tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 22 dkg margarin
  • 2 dl tejföl
  • 1 db tojás
  • 1,5 kk só

Lekenéshez:

  • 1 db tojássárgája
  • 1 ek tejföl
  • reszelt sajt

Sajtkrém:

  • 1 dl tejföl
  • 1 db tojássárgája
  • 2 kk liszt
  • késhegynyi pirospaprika
  • 1 mk só
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 10 dkg vaj

Forgatáshoz:

  • 10-15 dkg reszelt sajt

Elkészítés

A lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a margarint, és elmorzsoljuk benne. Amikor már morzsalékos az állaga, hozzáadjuk a tejfölt és a tojást, majd gyors mozdulatokkal egynemű tésztává gyúrjuk.

A tésztát lisztezett felületen 3–4 mm vastagságúra nyújtjuk, majd kisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A leeső tésztát újragyúrjuk, és szintén kiszaggatjuk.

A tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A tojássárgáját összekeverjük a tejföllel, ezzel lekenjük a pogácsák tetejét, majd megszórjuk reszelt sajttal.

Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten szép aranyszínűre sütjük. A sütőből kivéve teljesen kihűtjük.

Sajtkrém elkészítése

A tejfölt simára keverjük a tojássárgájával, a sóval, a pirospaprikával és a liszttel, majd gőzfürdő fölött, folyamatos keverés mellett sűrű krémet főzünk belőle. Levesszük a gőzről, és teljesen kihűtjük.

A kihűlt alaphoz először a vajat, majd a reszelt sajtot adjuk, és robotgéppel simára keverjük.

Összeállítás

A teljesen kihűlt tésztakorongokat a sajtkrémmel összeragasztjuk, majd a kész pogácsákat reszelt sajtba forgatjuk.

Azonnal kínálható, de hűvös, száraz helyen 1-2 napig is jól tárolható.