Hozzávalók
A tésztához
A töltelékhez
A tetejére
Elkészítés
A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, az olajat és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan bedagasztjuk. A tésztát letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát kettévesszük. Mindkét részt vékonyra nyújtjuk. A felületét megkenjük a zúzott fokhagymával elkevert tejföllel, majd egyenletesen rászórjuk a sonkát, a bacont, a felaprított lilahagymát, a lecsepegtetett kukoricát és a reszelt sajtot.
A tésztát szorosan feltekerjük. A tejfölt összekeverjük a tojássárgájával, és ezzel megkenjük a tekercsek tetejét. Éles késsel váltakozva balra és jobbra vágva háromszög alakú darabokra szeleteljük, de készíthetünk belőle ujjnyi vastag csigákat is.
A darabokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megszórjuk szezámmaggal, majd előmelegített sütőben 180 °C-on 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük.
A töltelék mennyisége és összetétele szabadon alakítható, általában 10-15 dkg jut egy-egy alapanyagból. A tGazdagon töltött észtát azért érdemes két részben nyújtani, mert egyben túl nagy lenne kezelni. Ha a háromszög formázás nem kényelmes, egyszerű csigákra vágva is jól működik a recept.