Gazdagon töltött háromszögek

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Gazdagon töltött háromszögek

Hozzávalók

A tésztához

  • 80 dkg finomliszt
  • 5 dkg friss élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 5 dl tej
  • 1 csapott evőkanál só
  • 2 dl étolaj

A töltelékhez

  • kockára vágott sonka
  • kockára vágott bacon
  • 2 db lilahagyma
  • 2 konzerv kukorica
  • reszelt sajt ízlés szerint (kb. 10–15 dkg)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • tejföl

A tetejére

  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 db tojássárgája
  • szezámmag

Elkészítés

A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, az olajat és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan bedagasztjuk. A tésztát letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát kettévesszük. Mindkét részt vékonyra nyújtjuk. A felületét megkenjük a zúzott fokhagymával elkevert tejföllel, majd egyenletesen rászórjuk a sonkát, a bacont, a felaprított lilahagymát, a lecsepegtetett kukoricát és a reszelt sajtot.

A tésztát szorosan feltekerjük. A tejfölt összekeverjük a tojássárgájával, és ezzel megkenjük a tekercsek tetejét. Éles késsel váltakozva balra és jobbra vágva háromszög alakú darabokra szeleteljük, de készíthetünk belőle ujjnyi vastag csigákat is.

A darabokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megszórjuk szezámmaggal, majd előmelegített sütőben 180 °C-on 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Tipp

A töltelék mennyisége és összetétele szabadon alakítható, általában 10-15 dkg jut egy-egy alapanyagból. A tGazdagon töltött észtát azért érdemes két részben nyújtani, mert egyben túl nagy lenne kezelni. Ha a háromszög formázás nem kényelmes, egyszerű csigákra vágva is jól működik a recept.