Hozzávalók
A tésztához
A krémhez
A csokiöntethez
A sziruphoz
A díszítéshez
Elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket kemény habbá verjük. A sárgájákat a cukorral kikeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot és az átszitált lisztet a sütőporral együtt.
A massza felét sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. A maradék tésztába belekeverjük a kakaóport, majd ezt is a világos rétegre simítjuk. Előmelegített sütőben 160 °C-on 20-25 perc alatt megsütjük. A kész piskótát kiborítjuk, és teljesen kihűtjük.
A krémhez a tejet a cukorral és a vaníliás pudingporral sűrűre főzzük, majd félretesszük hűlni.
A sziruphoz a vizet a cukorral és a rummal vagy rumaromával felforraljuk, majd ebbe áztatjuk a mazsolát.
A csokiöntethez kevés tejben csomómentesre keverjük a kakaóport, a cukrot és a pudingport. A maradék tejet felforraljuk, hozzáöntjük a kakaós keveréket, kevergetve újraforraljuk, majd hozzáadjuk a vajat és a rumaromát. Félretesszük hűlni.
A tejszínt kemény habbá verjük.
A kihűlt piskótát lapjában kettévágjuk. Egy magasabb falú edénybe tesszük az egyik lapot, meglocsoljuk a rumos sziruppal, majd megszórjuk a mazsolával és a darált dióval. Rákenjük a puding kb. háromnegyed részét, majd befedjük a másik piskótalappal. A tetején elsimítjuk a maradék pudingot, és kakaóport szitálunk rá.
Tálaláskor kockákra vágjuk vagy kanállal galuskákat szaggatunk belőle, csokiöntettel meglocsoljuk, és tejszínhabbal kínáljuk.
A somlói galuska akkor a legfinomabb, ha tálalás előtt néhány órát hűtőben pihen. Ha nem szeretnénk alkoholt használni, a rum helyett rumaroma is jól működik, az íz így is megmarad.