Gyors somlói

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Gyors somlói

Hozzávalók

A tésztához

  • 8 db tojás
  • 8 evőkanál kristálycukor
  • 6 evőkanál finomliszt
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 0,5 csomag sütőpor

A krémhez

  • 1 liter tej
  • 2 csomag vaníliás pudingpor (összesen kb. 8 dkg)
  • 8 evőkanál kristálycukor
  • 4 evőkanál darált dió

A csokiöntethez

  • 4 evőkanál kakaópor
  • 4 dl tej
  • 1 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 1 dkg pudingpor vagy keményítő
  • rumaroma ízlés szerint

A sziruphoz

  • 1 dl víz
    0,5 dl rum vagy rumaroma
  • 10 dkg kristálycukor
  • 10 dkg mazsola

A díszítéshez

  • 0,5 liter habtejszín

Elkészítés

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket kemény habbá verjük. A sárgájákat a cukorral kikeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot és az átszitált lisztet a sütőporral együtt.

A massza felét sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. A maradék tésztába belekeverjük a kakaóport, majd ezt is a világos rétegre simítjuk. Előmelegített sütőben 160 °C-on 20-25 perc alatt megsütjük. A kész piskótát kiborítjuk, és teljesen kihűtjük.

A krémhez a tejet a cukorral és a vaníliás pudingporral sűrűre főzzük, majd félretesszük hűlni.

A sziruphoz a vizet a cukorral és a rummal vagy rumaromával felforraljuk, majd ebbe áztatjuk a mazsolát.

A csokiöntethez kevés tejben csomómentesre keverjük a kakaóport, a cukrot és a pudingport. A maradék tejet felforraljuk, hozzáöntjük a kakaós keveréket, kevergetve újraforraljuk, majd hozzáadjuk a vajat és a rumaromát. Félretesszük hűlni.

A tejszínt kemény habbá verjük.

A kihűlt piskótát lapjában kettévágjuk. Egy magasabb falú edénybe tesszük az egyik lapot, meglocsoljuk a rumos sziruppal, majd megszórjuk a mazsolával és a darált dióval. Rákenjük a puding kb. háromnegyed részét, majd befedjük a másik piskótalappal. A tetején elsimítjuk a maradék pudingot, és kakaóport szitálunk rá.

Tálaláskor kockákra vágjuk vagy kanállal galuskákat szaggatunk belőle, csokiöntettel meglocsoljuk, és tejszínhabbal kínáljuk.

Tipp

A somlói galuska akkor a legfinomabb, ha tálalás előtt néhány órát hűtőben pihen. Ha nem szeretnénk alkoholt használni, a rum helyett rumaroma is jól működik, az íz így is megmarad.