Csányi mézes krémes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Csányi mézes krémes

Hozzávalók

A tésztához

  • 2 egész tojás
  • 6 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 3 evőkanál méz
  • 3-4 evőkanál tej
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 45 dkg finomliszt

A krémhez

  • 6 dl tej
  • 6 evőkanál finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés

A lisztet, a kakaóport és a szódabikarbónát egy tálban összekeverjük. A vajat, a porcukrot és a mézet vízgőz fölött felolvasztjuk, majd a lisztes keverékhez öntjük. Hozzáadjuk a tojásokat, és annyi tejet dolgozunk bele, hogy jól gyúrható, nyújtható tésztát kapjunk.

A tésztát négy egyenlő részre osztjuk. Mindegyik részt kb. 24×36 cm-es lapra nyújtjuk, és a tepsi hátoldalán, sütőpapíron egyenként megsütjük. A lapokat hagyjuk teljesen kihűlni.

A krémhez a tejet a liszttel sűrűre főzzük, majd kihűtjük. A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Amikor a főzött krém teljesen kihűlt, a két krémet alaposan összedolgozzuk.

A lapokat megtöltjük a krémmel, egymásra rétegezzük, majd a süteményt hűvös helyen pihentetjük.

Másnap szeleteljük, a tetejét ízlés szerint porcukorral megszórjuk.

Tipp

A mézes krémes akkor a legfinomabb, ha legalább egy éjszakát áll, mert a lapok szépen megpuhulnak. Szeleteléshez érdemes hosszú, vékony pengéjű kést használni, amit forró vízbe mártunk és szárazra törlünk.