Gesztenyés holdacskák

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Gesztenyés holdacskák

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 15 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 15 dkg cukrozott gesztenyemassza
  • 1 evőkanál rumaroma
  • néhány evőkanál tej (szükség esetén)

Elkészítése

A lisztet, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a sütőport egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a hideg vajat vagy margarint, és elmorzsoljuk benne. Ezután belekerül a kis lyukú reszelőn lereszelt gesztenyemassza, a tojássárgája és a rumaroma.

Az egészet gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha a tészta túl száraz lenne, kevés tejet adunk hozzá, amíg jól formázható állagot kapunk. A tésztát folpackba csomagoljuk, és legalább 60 percre hűtőbe tesszük.

A pihentetett tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 8 mm vastagságúra nyújtjuk. Hold alakú kiszúróval kiszaggatjuk, ennek hiányában egy kisebb pohár segítségével félhold formákat készítünk.

A kiszúrt tésztákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük. A sütemények akkor jók, ha világos színűek maradnak.

A még meleg holdacskákat porcukorba hempergetjük, majd rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Tipp

A porcukorhoz kevés vaníliás cukrot is keverhetünk a hempergetéshez. A tészta jól fagyasztható nyersen, így előre is elkészíthető.