Kapros tőkehalleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Kapros tőkehalleves

Hozzávalók:

  • 6 darab tőkehalfilé
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 4 darab burgonya
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg zöldborsó
  • 4 darab zöldségleves kocka
  • 3 l víz
  • 5 dl tejszín
  • 4 evőkanál kapor
  • 0,5 csokor petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál füstölt fűszerpaprika
  • 1 teáskanál őrölt cayenne bors
  • 4 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál olaj
  • 0,5 citrom leve
  • bors

Elkészítése:

A tőkehalfiléket mindkét oldalán finoman sózzuk és borsozzuk, majd sütőpapírra tesszük. Kevés olajjal lekenjük és 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.

Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felszeletelt sárgarépát és a vajat, majd folyamatos keverés mellett 5 percig pirítjuk. Ezután belekeverjük a többi feldarabolt zöldséget is és további 5 percig együtt pirítjuk.

Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a leveskockákat, a kaprot, az aprított petrezselymet, a cayenne borsot, a fűszerpaprikát és a zúzott fokhagymát. Lefedve addig főzzük, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.

Ha megpuhultak, beleöntjük a tejszínt és a zöldborsót, majd sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a kb 5*5 cm-es darabokra vágott, megsütött tőkehalat is. Óvatos keverés mellett további 15 percig főzzük.

A végén belefacsarjuk a citrom levét és friss petrezselyemmel tálaljuk.