Ünnepi habdesszertek

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Ünnepi habdesszertek

Hozzávalók:
Habkarikához:

  • 50 dkg porcukor
  • 5 tojásfehérje
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál keményítő

Vaníliás krémhez:

  • 3,3 dl víz
  • 6,5 dkg cukor
  • 4 dkg vaníliaízű pudingpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojásfehérje
  • 1 db vaníliarúd kikapart magja

Tetejére:

  • 2 dl cukrászhab
  • 10 dkg marcipán (piros)
  • 10 dkg kristálycukor

Elkészítése:

A habkarikák készítéséhez a tojásfehérjét gőz fölött a porcukorral együtt kb 70 °C-ra melegítve kevergetjük. Hozzáadjuk a keményítőt és a frissen facsart citromlevet, majd robotgéppel nagyjából 10 perc alatt fényes, tömör habbá verjük.

A kész habot csillagcsöves habzsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsire tenyérnyi méretű karikákat nyomunk belőle. Minden habkarika két egymásra nyomott körből álljon, középen hagyjunk kis mélyedést a krémnek. Az alsó kör belsejébe tegyünk minimális habot, hogy a töltelék később ne folyjon ki.

A habkarikákat 80 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 60 percig szárítjuk, majd rácson hagyjuk kihűlni.

A krémhez a vizet felforraljuk a kétféle cukorral. A pudingport egy evőkanál vízzel simára keverjük, majd a cukros vízhez adjuk a kikapart vaníliamaggal együtt és sűrűre főzzük.

A tojásfehérjét egy teáskanál cukorral kemény habbá verjük, a pudingos alaphoz keverjük és lassú tűzön tovább főzzük, amíg sűrű, krémet nem kapunk. A krémet teljesen kihűtjük.

A habkarikákat habzsák segítségével megtöltjük a krémmel, akár kissé púposabban is hagyhatjuk.

A cukrászhabot keményre verjük, majd két rétegben, körkörösen a karikák tetejére nyomjuk, végül a közepét is befedve.

A díszítéshez a marcipánból apró bogyókat formázunk, porcukorba forgatjuk és a cukrászhab tetejére ültetjük. A közepére egy kis fenyőág is kerülhet dekorációként.

A habkarikákat hűtés nélkül, még az elkészítés napján érdemes elfogyasztani.