Tojáslikőrös ünnepi keksz

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Tojáslikőrös ünnepi keksz

Hozzávalók

A tésztához

  • 200 g finomliszt
  • 0,5 csomag vaníliás pudingpor
  • fél csapott teáskanál sütőpor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 evőkanál tojáslikőr
  • 1 tojás (közepes méret)
  • 80 g porcukor
  • 100 g vaj

A krémhez

  • 200 ml tej
  • 0,5 csomag  vaníliás pudingpor
  • 100 ml tojáslikőr
  • 100 g vaj
  • 50 g porcukor

Elkészítés

A lisztet összekeverjük a sütőporral és a fél tasak pudingporral. Hozzáadjuk a porcukrot, a tojást, a vajat, a vaníliás cukrot és a tojáslikőrt. A hozzávalókból egynemű tésztát gyúrunk vagy robotgéppel dagasztunk. A tésztát fél órára hűtőbe tesszük.

Közben a maradék pudingport a tejjel sűrűre főzzük, és időnként átkeverve hagyjuk kihűlni.

A tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, tetszőleges formákat szaggatunk belőle. A kekszek felének a közepét kisebb formával kiszúrjuk. A lapokat sütőpapíros tepsire tesszük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben világosra sütjük.

A krémhez a kihűlt pudingot simára keverjük a tojáslikőrrel. A vajat a porcukorral habosra verjük, majd hozzáforgatjuk a pudingos alapot.

A krémet a kihűlt kekszekre kenjük, majd a lyukas kekszeket a tetejére helyezzük. Tálalás előtt porcukorral is meghinthetjük.

Tipp

A krém frissen hígabb lehet a tojáslikőr miatt, de hűtés után szépen megköt. A keksz másnapra a legfinomabb, mert a krém puhává teszi a tésztát.