Gesztenyés-narancsos golyó

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Gesztenyés-narancsos golyó

Hozzávalók:
Alap:

  • 35 dkg kész gesztenyepüré (kiolvasztva)
  • 3 evőkanál rum (vagy aroma)
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 narancs héja
  • 4 evőkanál porcukor
  • 10 dkg darált keksz
  • 70 ml narancslé

Máz:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 3 evőkanál olaj
  • fehér csokoládé (opcionális)

Elkészítése:

A kiolvasztott gesztenyepürét egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a rumot, a fahéjat és a narancs reszelt héját. Villával összetörjük és elkeverjük.

Ezután belekeverjük a porcukrot, majd a darált kekszet, végül hozzáöntjük a narancslevet. Az egészet először villával dolgozzuk össze, majd kézzel átgyúrjuk, hogy jól formázható masszát kapjunk.

A masszát akár azonnal is formázhatjuk, de ha szeretnénk, 20 percre hűtőbe is tehetjük, hogy kissé megdermedjen.

Kiskanállal kisebb adagokat veszünk ki és diónyi golyókat formázunk. A kész golyókat tálcára sorakoztatjuk, majd hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a mázat.

A csokoládét az olajjal együtt vízgőz felett vagy mikróban felolvasztjuk. A golyókat villával belemártjuk az olvadt csokoládéba, majd a felesleget lecsorgatjuk.

A bevont golyókat rácsra tesszük, így a csokoládé szépen megdermed és később nem kell levágni a felesleget. Ha nincs rács, sütőpapírral bélelt tálcára is tehetjük. Ha a csoki megdermedt, akkor kevés olvasztott fehér csokoládéval még díszíthetjük. Ebből az adagból kb 30 golyó készíthető.

A kész golyókat hűtőben tároljuk.