Karácsonyi csiga

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Karácsonyi csiga

Hozzávalók:
Tészta:

  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 8 dkg cukor
  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dl tej
  • csipet só
  • 6 dkg vaj
  • 1 tojás

Töltelék:

  • karácsonyi, fűszeres krém (spekulatius krém)
  • 5-6 darab karácsonyi, fűszeres keksz (spekulatius keksz)

Elkészítése:

Tészta:

A tejet 1 teáskanál cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

A lisztet egy edénybe mérjük és elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk az élesztős tejet, maradék cukrot, tojást, puha vajat és összegyúrjuk. 10-15 percig dagasztjuk, majd letakarjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük.

Formázás, kelesztés:

A megkelt tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk. A felületét lekenjük a fűszeres krémmel (ha kemény lenne, akkor pár másodpercre dobjuk be mikróba vagy az üveget állítsuk forró vízbe). Morzsoljunk rá néhány kekszet, majd a hosszabbik oldala mentén tekerjük fel. Vágjuk fel a tésztát (nekünk 16 darab lett) és tegyük a csigákat egy sütőpapíros tepsibe.

Takarjuk le, majd kelesszük kb 30 percig.

Sütés:

180 fokra előmelegített sütőben süssük a megkelt csigákat kb 25-30 perc alatt készre.

Ízlés szerint a tetejére csorgathatunk még kevés krémet.