Fekete erdő bomba

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága
Fekete erdő bomba

Hozzávalók:
Tészta:

  • 17 dkg vaj
  • 30 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 25 dkg finomliszt
  • 3/4 teáskanál sütőpor
  • 3/4 teáskanál szódabikarbóna
  • 10 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 2 dl víz
  • 2 evőkanál tejföl

Töltelék:

  • 10 dkg mascarpone
  • 2 teáskanál porcukor
  • vanília
  • 1 teáskanál citromlé
  • meggylekvár

Bevonás:

  • 25 dkg étcsokoládé (kb)

Elkészítése:

Tészta:

Egy kb 25*30 cm-es tepsit sütőpapírral bélelünk.

A puha vajat kihabosítjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és azokkal is alaposan összedolgozzuk. Hozzáadjuk a vizet, tejfölt és a száraz alapanyagokat (liszt, kakaópor, sütőpor és szódabikarbóna) és robotgéppel csomómentesre dolgozzuk.

Az előkészített tepsibe öntjük (nem kell elegyengetni, sütés közben elterül) és 180 fokon kb 30-40 perc alatt megsütjük (tűpróbát végezzünk). A megsült lapot kihűtjük.

Töltelék:

A mascarponét összedolgozzuk a cukorral, citromlével és a vaníliával. Egy tálcára sütőpapírt teszünk, majd a mascarponéból kis halmokat sorakoztatunk rá. A mascarponéra kevés meggylekvárt kanalazunk, majd fagyasztóba tesszük.

Formázás:

A tésztát összemorzsoljuk, majd annyi tejet adunk hozzá fokozatosan, hogy könnyen formázható masszát kapjunk (kb 1 dl, de inkább kevesebb).

Az egyik tenyerünkben ellapítunk egy adag tésztát, a közepébe teszünk egy mascarponés-meggyes halmocskát és gyorsan becsomagoljuk. A többi tésztával és töltelékkel is így járunk el.

Bevonás, díszítés:

Gőz felett megolvasztjuk a csokit. Egy villa segítségével beleforgatjuk a golyókat a csokiba, majd egy sütőpapíros tálcára tesszük, csak előtte jól csepegtessük le róla a felesleges csokit.

Amink a csoki megkötött, akkor ha van maradék csoki még, ízlés szerint díszítsük vele a desszertet. Tálalásig tartsuk hűvös helyen vagy hűtőben.

Ebből az adagból kb 18-20 nagyobb golyó készíthető.