Jaffa torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Jaffa torta

Hozzávalók:
Tészta:

  • 3 tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • csipet só

Zselé:

  • 2,5 dl szénsavas narancsos üdítő
  • 2,5 evőkanál étkezési keményítő

Krém:

  • 35 dkg mascarpone
  • 3 dl habtejszín
  • 3 evőkanál porcukor
  • 5 darab piskótatallér (narancs, ízlés szerint több is meghet bele)
  • 1 narancs héja

Tetejére:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1,5 dl habtejszín

Elkészítése:

Tészta:

Az egész tojásokat elkezdjük felverni a sóval. 2 részletben hozzáadjuk a cukrot és jól kihabosítjuk 8-10 perc alatt az egészet. Ekkor hozzáadjuk a lisztet és a kakaóport, majd óvatosan összeforgatjuk (akár robotgéppel is, alacsony fokozaton).

Egy 22 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a tésztát és 180 fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt megsütjük. A megsült kakaós piskótát kihűtjük.

Zselé:

A keményítőt elkeverjük az üdítővel és sűrűre főzzük. Folpackkal letakarjuk és kihűtjük.

Krém:

A mascarponéhoz hozzáadjuk a cukrot, hozzáreszeljük a narancs héját és hozzáöntjük a tejszínt. Robotgéppel felverjük stabil krémmé, majd beleforgatjuk a feldarabolt piskótatallért.

Összeállítás:

A piskótára rákenjük a krém felét, majd rásimítjuk a zselét. A zselére rákenjük a maradék krémet.

Elkészítjük a mázat: a csokira ráöntjük a forró tejszínt és simára keverjük. Éppen csak langyosan ráöntjük a krémre (ne legyen meleg, mert fel fogja oldani a krémet), elsimítjuk, ha szükséges, majd hűtőbe tesszük.

Tálalás:

A tetejét ízlés szerint díszíthetjük piskótatallérral (ha biztosra szeretnénk menni, akkor díszítsük, amikor a máz félig megdermedt, mert így bele fog kötni a díszítés és nem esik le), darabolt naranccsal és mandarin gerezdekkel. Szeletekre vágva tálaljuk.