Erdei gyümölcsös linzertorta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Erdei gyümölcsös linzertorta

Hozzávalók:
Tészta:

  • 35 dkg finomliszt
  • 10 dkg porcukor
  • 8 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 12 dkg tejföl
  • csipet sütőpor
  • csipet só

Gyümölcszselé:

  • 60 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott)
  • 15 dkg cukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 3,5 dl víz
  • 1,5 dkg zselatin (por)

Díszítés:

  • szeletelt mandula
  • gyümölcsök
  • színtelen tortazselé (vagy jégzselé)

Elkészítése:

Tészta:

A lisztet, porcukrot, sót és sütőport összekeverjük. Belemorzsoljuk a hideg vajat, majd hozzáadjuk a tojást és a tejfölt. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, épp csak addig, amíg összeáll.

A tésztát négy részre osztjuk és mindegyiket 20 cm-es körré nyújtjuk. A lapokat sütőpapíron, 180 °C-on 8–10 perc alatt világosra sütjük, majd ezután hagyjuk teljesen kihűlni.

Zselé:

A zselatint kevés vízbe beáztatjuk és hagyjuk, hogy megduzzadjon.

A gyümölcsöt a cukorral, a citromlével és 1 dl vízzel felfőzzük. Mikor megpuhult, botmixerrel pürésítjük (nem kell teljesen simára).

A pudingport elkeverjük 2 dl vízzel, majd a gyümölcsre öntjük és sűrű krémet főzünk belőle. Ekkor hozzáadjuk a zselatint (nem kell feloldani) és addig keverjük, amíg elolvad a forró krémben.

A krémet langyosra hűtjük, hogy jól kenhető legyen.

Összeállítás:

A lapokat betöltjük úgy a krémmel, hogy a tetejére és oldalára is jusson.

Díszítés:

Az oldalát kissé megpirított szeletelt mandulával panírozzuk. A tetejére ízlés szerint gyümölcsöket teszünk, majd átkenjük jégzselével vagy színtelen torazselét öntünk rá langyosan.

Néhány órára hűtőbe tesszük.