Tejfölös gombás sertéstokány

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Tejfölös gombás sertéstokány

Hozzávalók

  • 500 g sertéscomb
  • 1 db vöröshagyma
  • 150 g csiperkegomba
  • 1,5 dl tejföl (20%)
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • őrölt feketebors
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 csapott evőkanál búzaliszt (BL55)

Elkészítése:

A húst alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, majd vékony csíkokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk.

Egy nagyobb lábasban az olajon üvegesre pirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a csíkokra vágott húst, és fehéredésig pirítjuk.

Megszórjuk a fűszerpaprikával, ízlés szerint sóval és őrölt feketeborssal. Felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje a húst, majd közepes lángon főzzük, amíg a hús megpuhul, és a folyadék nagy része elpárolog. (Fedő nélkül főzve a szaft pont addigra sűrűsödik be, mire a hús omlós lesz.)

A puha húshoz hozzáadjuk a szeletelt gombát, és 5 percig együtt főzzük.

Közben a tejfölt simára keverjük a liszttel, majd a tokányhoz adjuk. Folyamatos keverés mellett összeforraljuk, amíg a szaft besűrűsödik és krémes állagú lesz.

Tálalás

Melegen tálaljuk, köretként főtt tésztát, rizst vagy galuskát kínálhatunk mellé.

Tipp

Ha szeretnénk még szaftosabb ételt, a víz helyett használhatunk alaplevet is.