Sajttal töltött kolbászos zsemle

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Sajttal töltött kolbászos zsemle

Hozzávalók:

A tésztához

  • 100 ml langyos víz
  • 50 g friss élesztő
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 600 g finomliszt
  • 200 ml víz
  • 2 teáskanál só
  • 60 g olvasztott vaj

A töltelékhez

  • 10 szelet füstölt kolbász
  • 10 szelet trappista sajt
  • 10 szelet sonka

A főzéshez

  • 1 liter víz
  • 40 g szódabikarbóna

A tetejére

  • 1 marék szezámmag

Elkészítése:

Élesztő felfuttatása

A 100 ml langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd 10 perc alatt felfuttatjuk.

Tészta összeállítása

Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, sót, az olvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt és a maradék 200 ml vizet. Jól összegyúrjuk, majd sima, rugalmas tésztává dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen 1 órát kelesztjük, amíg a duplájára nő.

Formázás

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és 10 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket kinyújtjuk kb. 15×10 cm-es téglalappá. A közepére tesszük a kolbász-, sajt- és sonkaszeletet – ebben a sorrendben. A hosszabbik oldalait a töltelékre hajtjuk, majd a rövidebb széleket is ráhajtjuk, hogy zárt batyut kapjunk.

Főzés

A vizet felforraljuk, levesszük a tűzről, és óvatosan hozzáadjuk a szódabikarbónát (habzik, vigyázzunk, ne fusson ki). Visszatesszük a tűzre, és amikor újra forr, egyesével beletesszük a batyukat. Először a tetejüket engedjük a vízbe. 20–30 másodperc után megfordítjuk, majd újabb 20–30 másodpercig főzzük.

Sütés

A főtt tésztákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megszórjuk szezámmaggal, és a tetejüket éles késsel X alakban kb. 2 cm mélyen bevágjuk. 200 °C-ra előmelegített sütőben 20–25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tálalás

A megsült zsömléket rácson hagyjuk kihűlni, majd langyosan vagy hidegen tálaljuk.

Tipp

Ha szeretnénk változatosságot, a tölteléket variálhatjuk: sonka helyett tehetünk bele bacont vagy füstölt tarját, sajtból pedig használhatunk edamit is. A tetejére szórhatunk mákot vagy durva sót is a szezámmag helyett. Frissen a legfinomabb, de másnap is puha marad.