Hozzávalók:
A tésztához
A töltelékhez
A főzéshez
A tetejére
Elkészítése:
A 100 ml langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd 10 perc alatt felfuttatjuk.
Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, sót, az olvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt és a maradék 200 ml vizet. Jól összegyúrjuk, majd sima, rugalmas tésztává dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen 1 órát kelesztjük, amíg a duplájára nő.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és 10 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket kinyújtjuk kb. 15×10 cm-es téglalappá. A közepére tesszük a kolbász-, sajt- és sonkaszeletet – ebben a sorrendben. A hosszabbik oldalait a töltelékre hajtjuk, majd a rövidebb széleket is ráhajtjuk, hogy zárt batyut kapjunk.
A vizet felforraljuk, levesszük a tűzről, és óvatosan hozzáadjuk a szódabikarbónát (habzik, vigyázzunk, ne fusson ki). Visszatesszük a tűzre, és amikor újra forr, egyesével beletesszük a batyukat. Először a tetejüket engedjük a vízbe. 20–30 másodperc után megfordítjuk, majd újabb 20–30 másodpercig főzzük.
A főtt tésztákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megszórjuk szezámmaggal, és a tetejüket éles késsel X alakban kb. 2 cm mélyen bevágjuk. 200 °C-ra előmelegített sütőben 20–25 perc alatt aranybarnára sütjük.
A megsült zsömléket rácson hagyjuk kihűlni, majd langyosan vagy hidegen tálaljuk.
Ha szeretnénk változatosságot, a tölteléket variálhatjuk: sonka helyett tehetünk bele bacont vagy füstölt tarját, sajtból pedig használhatunk edamit is. A tetejére szórhatunk mákot vagy durva sót is a szezámmag helyett. Frissen a legfinomabb, de másnap is puha marad.