Hozzávalók
A rétegekhez:
A kenéshez:
A tetejére ízlés szerint:
Elkészítés
A lisztet a sóval elkeverjük, majd a közepébe mélyedést készítünk. Belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a cukorral, és ráöntjük a langyos tejet. Hagyjuk pár percet pihenni, amíg az élesztő beindul. Ezután hozzáadjuk a tojást és a 20 g vajat, majd alaposan kidagasztjuk. A tészta akkor jó, ha rugalmas és nem ragad a kézhez.
A tésztát nem kell keleszteni: rögtön 9 egyenlő részre osztjuk, és mindegyikből kis tányér méretű korongot nyújtunk. 8 korong tetejét megkenjük 10-10 g vajjal, egymásra rétegezzük őket, a legfelsőt azonban nem vajazzuk meg. Így, rétegezve 20–30 percre a fagyasztóba tesszük, hogy a vaj kissé megdermedjen.
Ezután a tésztát lisztezett deszkán vékony, kb. 40 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. Attól függően, hogy mekkora croissantokat szeretnénk, 12 vagy 16 cikkre vágjuk. Minden cikk alján ejtünk egy kis bemetszést, majd a szélesebb végétől indulva, finoman feltekerjük. A végeket kissé behajlíthatjuk, de maradhatnak egyenesek is.
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, egymástól távol, mert sütés közben meg fognak nőni. Letakarva 1–1,5 órát pihentetjük, vagy akár éjszakára hűtőbe is tehetjük (reggel elég 30 percet pihentetni szobahőmérsékleten).
Sütés előtt megkenjük a tetejüket felvert tojással, megszórjuk magokkal vagy reszelt sajttal, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd 180 °C-on további 6–8 percig, amíg szép aranyszínt kapnak.
A croissant-ok belül finoman levelesek és illatosak lesznek. Fogyaszthatjuk melegen vajjal, lekvárral, Nutellával, vagy sósan – krémsajttal, sonkával, sajttal, zöldségekkel rétegezve.