Klasszikus sajtos rúd

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Klasszikus sajtos rúd

Hozzávalók

  • 300 g liszt
  • 200 g margarin
  • 100 ml tejföl
  • 200 g trappista sajt
  • 1 tojássárgája

Kenéshez:

  • 1 tojás
  • szezámmag (elhagyható)

Elkészítés

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a margarint, és kézzel elmorzsoljuk vele. Beletesszük a tejfölt, a sajt egynegyed részét lereszelve, a tojássárgáját és a sót, majd alaposan összegyúrjuk, amíg egynemű, rugalmas tésztát kapunk.

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk körülbelül fél centi vastagra. A felvert tojással megkenjük, majd bőségesen megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Ha szeretnénk, szezámmagot vagy lenmagot is hinthetünk a tetejére.

Ezután derelyevágóval vagy éles késsel kb. 1,5 cm széles rudakra vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.

200 °C-ra előmelegített sütőben 15–20 perc alatt aranyszínűre sütjük.

A kisült sajtos rudakat rácson hagyjuk kihűlni. Légmentesen zárható dobozban sokáig omlós marad.