Hozzávalók
Elkészítés
A burgonyát és a hagymát meghámozzuk, majd a krumplit vékony karikákra, a hagymát pedig vékony szeletekre vágjuk.
A megmosott burgonyát és a hagyma negyed részét egy nagyobb lábasba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, megsózzuk, és kb. 20 perc alatt puhára főzzük.
A főtt burgonyát a tűzről levéve botmixerrel vagy burgonyatörővel pépesítjük. Visszatesszük a tűzre, beleszórjuk a búzadarát vagy a lisztet, és folyamatos keverés mellett addig főzzük, míg a massza sűrű, jól formázható lesz.
Amíg a burgonya fő, a maradék hagymát a zsiradékon aranyszínűre pirítjuk.
Frissen, melegen tálalva a legfinomabb: a burgonyakását tányérra halmozzuk, kicsit elsimítjuk, meglocsoljuk tejföllel, és a tetejére kanalazzuk a pirított hagymás zsírt.
Ha az étel kihűlt, kizsírozott hőálló tálba tesszük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15–20 perc alatt készre sütjük. Így finom, enyhén ropogós kéreg keletkezik a tetején.