Paradicsomos káposzta, húsgombóccal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Paradicsomos káposzta, húsgombóccal

Káposztához:

  • 1 db fejes káposzta
  • 1 evőkanál étolaj
  • 200 g sűrített paradicsom (tubusos)
  • 4 db koktélparadicsom
  • 1 teáskanál ételecet
  • 1 kávéskanál köménymag
  • 1 evőkanál kristálycukor

A rántáshoz:

  • 1 evőkanál étolaj
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 dl víz

A húsgombóchoz:

  • 400 g darált sertéshús
  • bors
  • őrölt kömény

Elkészítés

A káposzta előkészítése

A fejes káposztát megmossuk, torzsáját eltávolítjuk, majd vékonyan felszeleteljük vagy legyaluljuk.

Egy nagyobb lábasban az olajon elkezdjük dinsztelni. Amikor a térfogata csökkenni kezd, hozzáadjuk a paradicsompürét és a felaprított koktélparadicsomot.

Fűszerezzük a cukorral, ecettel, köménymaggal és egy kevés sóval. Kevés vizet öntünk alá, és fedő alatt lassan főzni kezdjük.

A húsgombóc elkészítése

Közben a darált húst sóval, borssal és őrölt köménnyel ízesítjük, majd kisebb gombócokat formázunk belőle.

A húsgombócokat nem pirítjuk meg, hanem közvetlenül a félig megfőtt paradicsomos káposztába tesszük, és együtt főzzük tovább. A gombócok lassan megpuhulnak a paradicsomos szaftban.

A rántás elkészítése

A főzés végén a rántást elkészítjük: az olajon világosra pirítjuk a lisztet, majd lehúzzuk a tűzről, megsózzuk és hideg vízzel simára keverjük. A csomómentes rántást a káposztához öntjük, folyamatosan keverve besűrítjük.

Ha szükséges, a gombócokat ideiglenesen kivehetjük, majd a sűrítés után visszatesszük őket az ételbe. Néhány percig még összefőzzük, hogy az ízek jól összeérjenek.

Tálalás

Melegen tálaljuk, friss kenyérrel vagy főtt burgonyával.