Vaníliapudingos csiga

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Vaníliapudingos csiga

Hozzávalók

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 3–4 evőkanál cukor
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 2,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • csipet só

Töltelékhez:

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 evőkanál cukor
  • 4 dl tej

Elkészítése

A pudingot a cukros tejben sűrűre főzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ha túl sűrű lenne, kevés tejjel hígíthatjuk.

A langyos cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a tojást és a tojássárgáját, majd a felfuttatott élesztőt. Elkezdjük összedolgozni, és mielőtt teljesen összeállna a tészta, hozzáadjuk az olvasztott vajat. Addig gyúrjuk, amíg sima, lágy, de jól kezelhető tésztát kapunk.

A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük, amíg duplájára nő.

Kinyújtjuk kb. 3–4 mm vastagságúra, megkenjük a kihűlt vaníliás pudinggal, majd szorosan feltekerjük. Jó ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket, kisebb távolságot hagyva.

Letakarva 30 percig pihentetjük, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tipp

Frissen, még langyosan a legfinomabb, de ha kihűlt, egy kis porcukorral megszórva is mennyei. Ha különlegesebbé szeretnénk tenni, a tetejét lekenhetjük kevés olvasztott vajjal és megszórhatjuk vaníliás cukorral.