Hozzávalók
Tésztához:
Forgatáshoz:
Elkészítése
Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a tojásokat, a két sárgáját, az érett élesztőt és a maradék langyos tejet. Géppel kb. 10 percig dagasztjuk, amíg a tészta elválik az edény falától.
Ezután lisztezett deszkán még kézzel is átdolgozzuk, de csak kevés lisztet adunk hozzá, hogy a tészta lágy, rugalmas maradjon. Lisztezett tálban, letakarva, meleg helyen kb. 50 percig kelesztjük, amíg duplájára nő.
A megkelt tésztát 6 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket kör alakúra nyújtjuk, megszórjuk fahéjas cukorral, majd sodrófával enyhén belenyomjuk. Ezután a kört 8 cikkre vágjuk (vagy ha nagyobb kifliket szeretnénk, csak 4-re), és a szélesebb végétől indulva feltekerjük.
A kifliket vékonyan megkenjük olvasztott vajjal, majd megforgatjuk a fahéjas cukorban. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, egymástól kis távolságra.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, és a kürtős kalács kifliket kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Langyosan a legfinomabb, de másnap is puha marad. Fogyaszthatjuk magában, de jól illik mellé egy pohár tej vagy kakaó is.