Sült libacomb párolt vörös káposztával és burgonyával

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága
Sült libacomb párolt vörös káposztával és burgonyával

Hozzávalók

A sült húshoz:

  • 4 db libacomb
  • őrölt tarka bors
  • majoránna
  • 1 dl víz a tepsi aljára
  • 1 kg kifliburgonya

A párolt vörös káposztához:

  • 60 dkg vöröskáposzta
  • 1 fej lilahagyma (vagy sonkahagyma)
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • 1 db alma
  • 1 dl vörösbor
  • 2 evőkanál savanykás lekvár

Elkészítése:

A libacomb sütése

A megtisztított libacombokat a csont mellett mindkét oldalon bemetsszük, hogy a fűszerek mélyebbre jussanak. Alaposan bedörzsöljük sóval, borssal és majoránnával, a bőrt is megsózzuk. A combokat bőrrel lefelé a tepsibe tesszük, a húsos rész kapja a több fűszert.

A tepsi aljába 1 dl vizet öntünk, hogy a hús fokozatosan puhuljon. Lefedjük alufóliával, és előmelegített, 200 °C-os sütőben 60 percig sütjük. Ezután a combokat megfordítjuk, meglocsoljuk a szaftjukkal, és újabb 30 percig sütjük.

Ekkor a héjában főtt, megtisztított és felszeletelt kifliburgonyát a hús mellé tesszük. A maradék burgonyát tálaláskor locsolhatjuk meg a libazsírral.

Végül a fóliát levesszük, és a combokat még kb. 20 percig sütjük, időnként locsolva, amíg a bőrük szép pirosra és ropogósra sül.

A párolt vörös káposzta elkészítése

A káposztát legyaluljuk, lesózzuk, majd félretesszük pár percre. Közben az olajat felhevítjük, hozzáadjuk a cukrot, és 1–2 percig karamellizáljuk. Hozzáadjuk a felkarikázott hagymát, és üvegesre dinszteljük.

Ezután hozzákeverjük a káposztát, a köményt, a reszelt almát, a lekvárt és a vörösbort. Közepes hőfokon, gyakori keverés mellett addig pároljuk, amíg a káposzta megpuhul és szaftos, enyhén édeskés-savanykás ízű lesz.

Tálalás

A ropogós libacombokat a zsíros, illatos burgonyával és a meleg, fűszeres vörös káposztával tálaljuk.

Tipp

A párolt káposzta íze másnapra még finomabb, így akár előző nap is elkészíthető. A libazsírban sült burgonya önmagában is kiváló köret, de friss petrezselyemmel megszórva még ízletesebb lesz.