Fokhagymás marhafalatkák gombával

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága
Fokhagymás marhafalatkák gombával

Hozzávalók:

  • 60-70 dkg marhacomb
  • őrölt bors
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes fej hagyma
  • 20 dkg gomba
  • pár csepp citromlé
  • 5 dl olaj
  • 1 teáskanál sűrített paradicsom
  • 2,5 dl pecsenyelé
  • 2,5 dl marhahúsleves lé
  • pár  csepp Worcester-szósz
  • liszt (a hús beforgatásához)

Elkészítés

A fokhagymát megpucoljuk és csíkokra vágjuk, a hagymát szintén megtisztítjuk és vastagabb szeletekre vágjuk. A gombát letisztítjuk, megmossuk, a nagyobb darabokat negyedeljük, a kisebbeket félbevágjuk, majd néhány csepp citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljanak meg.

A marha combot apró szeletkékre vágjuk (picit nagyobbra, mint ha pörköltet főznénk)

A marhaszeleteket megmossuk, leszárítjuk, majd sóval és frissen őrölt borssal bedörzsöljük. Mindkét oldalukat vékonyan lisztbe forgatjuk.

Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és a szeleteket mindkét oldalukon gyorsan elősütjük, hogy kérget kapjanak. Az elősütött húsokat kivesszük, és melegen tartjuk.

A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és rövid ideig együtt pirítjuk. Felöntjük a pecsenyelével és a marhahúslevessel, és simára főzzük a mártást.

Ekkor belekeverjük a gombát, visszatesszük a hússzeleteket, lefedjük, és kis lángon addig pároljuk, amíg a hús teljesen megpuhul és a mártás besűrűsödik.

A végén Worcester-szósszal, sóval és borssal ízesítjük.