Burgonyás-lekváros sütemény

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Burgonyás-lekváros sütemény

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg főtt, áttört, kihűlt burgonya
  • 12 dkg zsír
  • 12 dkg porcukor
  • 1 egész tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 0,5 csomag vaníliás cukor
  • bármilyen házi lekvár (kb. 20–25 dkg)

A tetejére

  • vaníliás cukor

Elkészítés

A lisztet, a kihűlt áttört burgonyát, a zsírt, a porcukrot, a tojást, a sütőport és a vaníliás cukrot összegyúrjuk. A tésztát két részre osztjuk.

A tészta felét egyenletesen belenyomkodjuk egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt 26×19 cm-es tepsi aljába. Rákenjük a lekvárt, kb. fél ujjnyi vastagon, majd a tészta másik felét is ráterítjük, és a tetejét villával megszurkáljuk.

Előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 15–20 perc alatt aranyszínűre sütjük. Amikor kihűlt, bőven megszórjuk vaníliás cukorral.

Tipp

A lekvár lehet szilva, barack vagy ribizli – mindegyikkel más hangulatot kap a süti. A tészta akár egy nappal korábban is elkészíthető, mert másnapra még omlósabb lesz.