Citromkrémes szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Citromkrémes szelet

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 5 dkg zsír
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanál cukor
  • 0,5 dkg szalakáli

A krémhez:

  • 5 dl tej
  • 4 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál cukor
  • 12 dkg porcukor
  • 12 dkg margarin
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 0,5 liter tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor

A tetejére:

  • porcukor vagy olvasztott csokoládé

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd három egyforma részre osztjuk. Mindegyik részt kinyújtjuk, és tepsi hátulján, közepes hőfokon aranyszínűre sütjük (kb. 180 °C-on 8–10 perc alatt).

A krémhez 5 dl tejben elkeverjük a lisztet és a cukrot, majd lassú tűzön, folyamatos keverés mellett sűrű péppé főzzük. A margarint a porcukorral habosra keverjük, és a kihűlt péphez adjuk. Citromlével és reszelt citromhéjjal ízesítjük.

Külön 0,5 liter tejben megfőzzük a vaníliás pudingot, majd hagyjuk kihűlni. A két krémet összekeverjük, így kapjuk a selymes, illatos tölteléket.

A lapokat egymásra rétegezzük: tészta, krém, tészta, krém, végül a harmadik lappal lefedjük. A tetejét megszórjuk porcukorral vagy leöntjük olvasztott csokoládéval.

A süteményt hűtőbe tesszük, és másnap szeleteljük, amikor a lapok kellően megpuhultak.

Tipp

Ha csokoládémázzal készítjük, szórhatunk rá reszelt citromhéjat díszítésként. A krémet narancshéjjal is ízesíthetjük, ha lágyabb, édesebb ízvilágot szeretnénk.