Karamelles halloween mousse

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Karamelles halloween mousse

Hozzávalók:
Mousse-hoz:

  • 8 tojássárgája
  • 5 dkg kristálycukor
  • 5 dl cukrászhab
  • 25 dkg fehércsokoládé
  • 1 darab piskótalap

Töltelékhez:

  • 15 dkg eper (villával összetörve)

Öntethez:

  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1,2 dl habtejszín
  • pár csepp vörös ételfesték (gél állagú)

Elkészítése:

Mousse alap:

A tojássárgákat robotgéppel közepes fokozaton addig verjük, amíg habosodni kezd, majd folyamatos keverés mellett apránként hozzáadjuk a cukrot és fehéredésig keverjük.
A sárgájához 3,5 dl cukrászhabot közepes lángon felmelegítjük, de nem forraljuk fel. Lassan, állandó keverés mellett hozzáöntjük a kikevert tojássárgákat és sűrűre főzzük.

A tűzről levéve beleöntjük a kockákra tördelt fehércsokoládét és addig keverjük, amíg teljesen felolvad.

Fóliát (folpackot) tapasztunk a krém felületére, hogy ne bőrösödjön be, majd hagyjuk langyosra hűlni. Ezután hűtőbe tesszük és teljesen kihűtjük.

A maradék cukrászhabot keményre verjük, majd belekeverjük a hűtőből kivett krémet. Spatulával egyneművé keverjük, majd hűtőbe tesszük felhasználásig.

Forma töltése:

Az agyformát félig megtöltjük a mousse krémmel és 20 percre fagyasztóba tesszük.

A fagyasztóból kivéve rákanalazzuk a zúzott epret, majd befedjük a maradék mousse-al. Az aljához egy hozzá illő méretű és formájú piskótalapot helyezünk, majd egy éjszakára fagyasztóba tesszük.

Karamell:

Másnap elkészítjük a karamellt. A cukrot egy edényben felhevítjük, majd levesszük a tűzről és elkeverjük benne a vajat. Visszatesszük a tűzre alacsony lángra és folyamatos keverés mellett hozzáöntjük tejszínt.

Végül csepegtetünk bele néhány csepp vörös ételfestéket. Amikor a karamell szép, sima állagú, félretesszük és hagyjuk kihűlni.

Összeállítás:

Ha kihűlt a karamell, kivesszük a fagyasztóból a mousse-t. Késsel körbevágjuk a mousse és a forma között, majd az aljára tálcát helyezünk, átfordítjuk és kivesszük a szilikonformából.

Ha műanyag formát használunk, az „agyunkat” letakarjuk egy meleg vizes konyharuhával, hogy könnyebben kijöjjön.

Hagyjuk szobahőmérsékleten állni fél óráig, majd meglocsoljuk a sűrű karamellel és fogyasztásig hűtőbe tesszük.