Lakodalmas diós szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Lakodalmas diós szelet

Hozzávalók

Tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • pici só
  • 1-2 evőkanál tejföl

Töltelék:

  • 28 dkg porcukor
  • 8 db tojás
  • 0,5 dl rum vagy rum aroma
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 30 dkg darált dió

Elkészítése

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd két egyforma lapot sodrunk belőle. Az első lapot egy kivajazott, kilisztezett tepsibe helyezzük.

A töltelékhez az egész tojásokat a porcukorral és a vaníliás cukorral körülbelül 10 perc alatt kemény habbá verjük. Ezután hozzákeverjük a rumot (vagy rumaromát) és a darált diót. A masszát az alsó tésztalapra simítjuk, majd befedjük a másik lappal.

A tetejét villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, mérsékelt hőmérsékleten megsütjük. Figyeljünk rá, hogy ne legyen túl forró a sütő, mert a tészta könnyen felpúposodik.

Ha kihűlt, megszórhatjuk porcukorral, vagy díszíthetjük olvasztott csokoládéval.

Tipp

Ez egy régi, egyszerű, de nagyszerű sütemény. Az elnevezés eredetét nem tudom, de az anyósomtól tanultam, aki régen lakodalmakba is sütötte. A tetejére általában porcukrot szórok, bár a képen nincs rajta, mert szerintem így is elég édes.