Hozzávalók:
Tészta:
Töltelék:
Máz:
Elkészítése:
A meglangyosított tejet összekeverjük 1 teáskanál cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
A lisztben elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajat. Hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a felfuttatott élesztőt és a tojássárgájákat, majd alaposan összedolgozzuk. Az így kapott tésztát öt egyenlő részre osztjuk, folpakba csomagoljuk és 1 órán át kelesztjük.
A darált diót, porcukrot és vaníliás cukrot összekeverjük. A lekvárt simára keverjük.
A megkelt tésztákat enyhén lisztezett deszkán kb. 30*40 cm-es téglalapokká nyújtjuk. Tepsibe rétegezzük a lekvárral és a diós töltelékkel megszórva. A tetejére lap kerüljön csak.
170 fokra előmelegített sütőben 40–45 percig sütjük. Ezután kivesszük és teljesen kihűtjük.
A cukorból és 1 dl vízből sűrű szirupot főzünk. A tűzről levéve beleszórjuk az apróra tört étcsokoládét, majd kevergetjük, amíg felolvad. Amikor kihűlt, de még folyós, hozzáadunk 1/2 teáskanál vizet és a villával felvert tojásfehérjét.
Befejezés és tálalás:
A csokimázat a sütemény tetejére simítjuk és hagyjuk megszilárdulni. Ezután felszeleteljük és kínáljuk.