Almás-habos szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Almás-habos szelet

Hozzávalók:
Piskóta:

  • 3 tojás
  • 8 dkg finomliszt
  • 2 dkg étkezési keményítő
  • 10 dkg cukor
  • 0,5 dl olaj
  • 0,5 teáskanál sütőpor
  • csipet só

Almás réteg:

  • 2 kg alma (hámozatlanul mért súly)
  • 3 evőkanál cukor (az alma savanyúságától függően)
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 1 dl víz

Habos réteg:

  • 3 dl habtejszín
  • 3 evőkanál porcukor

Elkészítése:

Piskóta:

A tojásokat a sóval elkezdjük kihabosítani. Folyamatos keverés közben 2-3 résztelben hozzáadjuk a cukrot és világosra, habosra keverjük. Hozzáadjuk az olajat és azzal is összedolgozzuk.

A tojásos masszához hozzáadjuk a lisztet, keményítőt és a sütőport, majd alacsony fordulaton vagy kézi habverővel csomómentesre dolgozzuk a tésztát.

A masszát sütőpapírral bélelt 20*30 cm-es tepsibe simítjuk és 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük (tűpróbát végezzünk!). A kész piskótát teljesen kihűtjük.

Almás réteg:

Az almát meghámozzuk és kockákra vágjuk. A vizet, cukrot és fahéjat (ha használunk) lábasba tesszük, hozzáadjuk az almát és közepes lángon, kevergetve főzzük amíg megpuhul, de a kockák még tartják a formájukat.

A pudingport kevés vízben feloldjuk, majd az almához keverjük. Besűrítjük, majd a kihűlt piskótára simítjuk. Hűtőben teljesen kihűtjük.

Hab:

A behűtött habtejszínt a porcukorral keményre felverjük. A kész habot az almás rétegre simítjuk. Hagyhatjuk a tetejét rusztikusra, de el is simíthatjuk teljesen.

A tetejét reszelt csokoládéval vagy csokoládé reszelékkel díszíthetjük, majd szeletelve tálaljuk.