Hozzávalók:
A buktához:
A csigához:
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Hozzáadjuk a liszthez, beletesszük az egész tojásokat, a cukrot és a sót. Langyos vízzel és zsírral dagasztjuk, úgy, hogy ne legyen túl kemény és túl lágy. Akkor jó, ha elválik az edény falától és hólyagos a tészta.
Konyharuhával letakarjuk és meleg helyen 20 percig kelesztjük. Ha megkelt deszkára tesszük és nyújtófával 2 cm vastagra nyújtjuk.
A lekváros buktához körülbelül 10 cm-es négyzeteket vágunk belőle, lekvárral megtöltjük és felcsavarjuk. Megkenjük őket zsírral, majd tepsibe tesszük, 10 percig pihentetjük, megkenjük őket tojássárgával majd sütjük.
Ha túrós csigát készítünk, akkor nem vágjuk kockákra a tésztát, hanem a kinyújtott tésztára tesszük a tölteléket, majd jól megszórjuk magozott meggyel. Felcsavarjuk és kb 2 cm-es darabokra vagdaljuk. Ezeket is megkenjük zsírral, majd tepsibe tesszük, 10 percig pihentetjük, megkenjük őket tojássárgával majd sütjük.