Sajtos szélű pizza

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Sajtos szélű pizza

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő (vagy 7 g szárított)
  • 1 teáskanál cukor
  • 2,5 dl víz
  • 2 ek olaj (olíva)
  • 1 teáskanál só

A töltött szélhez:

  • 25 dkg sajt (hosszúkás rudakra vágva)

Feltéthez:

  • pizzaszósz (paradicsomszósz vagy)
  • sonka
  • szalámi
  • kukorica
  • gomba
  • hagyma
  • reszelt sajt

Elkészítése:

A tésztához a vizet meglanygosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk benne 5-10 perc alatt az élesztőt.

Amíg az élesztő kel, addig a lisztben elkeverjük a sót, majd hozzáöntjük az élesztős vizet és az olajat is. Gyúrjuk, majd dagasszuk a tésztát. Ha ragadna, akkor kevés liszttel javíthatunk az állagán.

Letakarva kelesszük duplájára.

Ha megkelt a tészta, akkor kissé gyúrjuk át. Ez a mennyiség egy nagyobb vagy két kisebb pizzára elég. Döntsük el, hogy melyiket készítjük és annak fényében készítsük elő a tésztát.

Nyújtsuk ki kör alakúra (kb 28-30 cm átmérőjűre) és helyezzük a szélétől kb 3 cm-re a sajtcsíkokat, majd hajtsuk rá a tészta szélét és nyomkodjuk le jól, nehogy kinyíljon sütés közben.

A tészta szabadon maradt, középső részét kenjük meg pizza vagy paradicsomszósszal, helyezzük rá a kiválasztott feltéteket és szórjuk meg reszelt sajttal.

250 fokra előmelegített sütőben kb 12-15 perc alatt süssük meg a pizzát.

Tipp:

Kenheted meg a szélét fokhagymás vajjal vagy olívaolajjal egy kis extra ízért.