Madártej

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Madártej

Hozzávalók:

  • 2 liter tej
  • 1 darab vaníliarúd (vagy 2 csomag vaníliás cukor)
  • 6 tojás
  • 15 dkg cukor (ízlés szerint)
  • csipet só

Elkészítése:

A tejet feltesszük melegedni a vaníliarúddal (vagy vaníliás cukorral). Vigyázzunk, hogy ne forrjon fel, csak gyöngyözzön.

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket egy csipet sóval elkezdjük habbá verni. Amikor kezd keményedni, fokozatosan hozzáadunk 2-3 evőkanál cukrot és szép, fényes habbá verjük.

Amikor a tej gyöngyözik, evőkanállal vagy fagyiskanállal beleszaggatjuk a habot. Pár percig főzzük az egyik oldalát, majd megfordítjuk és rövid ideig főzzük a másikat is. Szűrőkanállal kivesszük és félretesszük.

A tojássárgákat kikeverjük a maradék cukorral (10–12 dkg kb). Folyamatos keverés mellett apránként hozzáöntjük a forró tejet, majd az egészet visszatesszük a tűzre és nagyon lassú lángon, állandóan kevergetve besűrítjük. Fontos, hogy nem szabad forralni, különben kicsapódik a tojás!

A kész sodót tálba öntjük és a tetejére rátesszük a főtt habgaluskákat. Hidegen az igazi, de langyosan is nagyon finom.