Szuflé

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Szuflé

Hozzávalók:

  • 18 dkg étcsokoládé (minimum 60 % kakaótartalmú)
  • 5 dkg vaj (+ kevés a formák kikenéséhez)
  • 5 tojás
  • 8 dkg finomliszt (puha belsőhöz csökkenthető 5 dkg-ra)
  • csipet só
  • porcukor (vagy cukrozatlan kakaópor)

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra alsó-felső sütéssel. Vajazzuk ki a szufléformákat és szórjuk meg egyenletesen kakaóporral vagy porcukorral. Ez megakadályozza, hogy beleragadjon.

A vajat és az étcsokoládét gőz fölött olvasszuk össze, majd hűtsük langyosra.

Válasszuk szét a tojásokat: a fehérjét tegyük egy nagyobb, tiszta tálba. A sárgáját pedig a csokis-vajas keverékhez egyenként, majd szitáljuk bele a lisztet és keverjük homogénre az egészet.

A tojásfehérjéhez adjunk egy csipet sót és kezdjük el felverni robotgéppel. Amikor már kezd habosodni, akkor fokozatosan adagoljuk hozzá a porcukrot (kb 1-2 evőkanálnyi, opcionális) és verjük kemény habbá.

A felvert tojáshab 1/3 részét keverjük el határozott mozdulatokkal a csokis alapban (ez fellazítja). A maradék habot óvatosan forgassuk bele spatulával, hogy ne törjön össze, ettől lesz könnyű a szuflé.

Töltsük a masszát a formák 3/4 részéig (sütés közben szépen feljön). Süssük kb 10-12 percig az előmelegített sütőben.

10 perc: lágy, folyós belső (lávaszerű)
12 perc: enyhén krémes belső

Langyosan fordítsuk ki a formából és tálaljuk porcukorral megszórva, vagy vanília fagylalttal-tejszínhabbal és gyümölcsökkel.

Jó étvágyat kívánok hozzá!