Svéd uborka télire

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Svéd uborka télire

Hozzávalók

  • 4 kg uborka
  • 1 kg vöröshagyma
  • 3 dl 20%-os ecet
  • 8 dl kristálycukor
  • 1 dl só (nem jódozott, befőzési célra)
  • 6 dl víz
  • 0,5 csomag (kb. 1 evőkanál) mustármag
  • 1 kávéskanál nátrium-benzoát (vagy más tartósító)

Elkészítés

Az uborkát alaposan megmossuk, majd vékony karikákra szeleteljük. A vöröshagymát megtisztítjuk, és szintén vékonyra vágjuk vagy legyaluljuk. Az a jó, ha mindkét alapanyag szép egyenletes szeletelést kap, így mutatósabb lesz az üvegben.

Egy nagy tálban összekeverjük az uborkát és a hagymát. Közben elkészítjük a levet: egy másik edényben összekeverjük a vizet, ecetet, cukrot, sót, mustármagot és szalicilt. Addig keverjük, amíg a cukor és a só teljesen fel nem oldódik.

A felöntőlevet ráöntjük az uborkás-hagymás keverékre, majd lefedve legalább 1 órán át pihentetjük. Időnként érdemes átkeverni, hogy a lé mindenhová egyenletesen eljusson.

Közben alaposan elmosunk és csírátlanítunk (pl. forró vízzel átöblítünk vagy sütőben kiszárítunk) annyi befőttesüveget, amennyibe az uborka el fog férni. A pihentetés után az uborkát és hagymát az üvegekbe töltjük, majd felöntjük a fűszeres lével úgy, hogy ellepje az alapanyagokat. Az üvegeket légmentesen lezárjuk.