Szaftos rakott tarja

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Szaftos rakott tarja

Hozzávalók:

  • 1,2 kg sertéstarja (szeletelve, csont nélkül)
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál pirospaprika

Rétegezéshez:

  • 2 fej vöröshagyma (félkarikákra vágva)
  • 2-3 szál újhagyma vagy 1 szál póréhagyma (felkarikázva)
  • 2 db piros kaliforniai paprika
  • 1 db sárga kaliforniai paprika
  • 10-12 szelet húsos, füstölt bacon
  • 3 gerezd fokhagyma (felszeletelve)
  • 2 evőkanál étolaj

Továbbá:

  • 100 ml száraz fehérbor vagy alaplé
  • 100 ml víz

Elkészítése:

A tarját megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk köménnyel és pirospaprikával, majd félretesszük, míg előkészítjük a zöldségeket. A hagymákat felkarikázzuk, a paprikákat kicsumázzuk, nagyobb kockákra vagy csíkokra vágjuk.

Egy nagyobb tepsit vagy sütőtálat vékonyan kikenünk olajjal. Az aljára szórjuk a hagymák felét, majd ráhelyezzük a befűszerezett tarjaszeleteket. A húsokat megszórjuk fokhagymaszeletekkel, majd ráhalmozzuk a paprikákat és a maradék hagymát.

A tetejére bacon szeleteket fektetünk, hogy szépen befedjék. Az egészet meglocsoljuk a bor és a víz keverékével, majd alufóliával lefedjük.

Előmelegített, 180 °C-os sütőben kb. 60 percig sütjük lefedve, majd levesszük a fóliát, és további 15-20 percig sütjük, míg a bacon ropogósra pirul.

Tálalás előtt megszórjuk friss petrezselyemmel vagy újhagymával.