Rántott tejbegríz eperrel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Rántott tejbegríz eperrel

Hozzávalók:
Gríz:

  • 5 dl tej
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 5 dkg cukor
  • csipet só
  • 12 dkg búzadara
  • 2,5 dkg vaj

Eperszósz:

  • 15 dkg eper
  • cukor
  • 1 teáskanál citromlé

Panírozás:

  • 10 dkg finomliszt (kb)
  • 2 tojás
  • 15 dkg kekszmorzsa (vagy kalácsmorzsa vagy zsemlemorzsa, kb)

Sütés:

  • olaj (vagy más zsiradék)

Elkészítése:

A gríz hozzávalóiból a szokásos módon keményebb tejbegrízt főzünk (a vaj kivételével). Amikor elkészül, akkor lehúzzuk a tűzről és a vajat is beledolgozzuk.

A grízt egy vízzel kiöblített, szögletes edénybe (vagy tepsibe) öntjük, elegyengetjük és kihűtjük.

A kihűlt és megdermedt grízt kiborítjuk az edényből és tetszőleges méretű és formájú darabokra vágjuk. A darabokat egyenként bepanírozzuk: liszt, felvert tojás, majd morzsa. Végül bő olajban aranybarnára sütjük 1-2 perc alatt. Papírtörlőre szedve leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot.

A szoszhoz az epret megmossuk, csumáját kiszedjük és feldaraboljuk. Hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet, majd botmixerrel pürésítjük. Addig forraljuk, amíg el nem éri az általunk kívánt állagot.

A kész grízt a szósszal tálaljuk.