Répatorta mascarponés krémmel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Répatorta mascarponés krémmel

Hozzávalók:
Tészta:

  • 40 dkg sárgarépa (finomra reszelve)
  • 30 dkg cukor (lehet barna és kristály vegyesen)
  • 2 dl olaj
  • 4 tojás
  • 25 dkg finomliszt
  • 10 dkg dió (durvára vágva)
  • csipet só
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kiskanál őrölt fahéj (vagy több, ha fűszeresebbre szeretnéd)

Krém:

  • 50 dkg mascarpone
  • 2 dl habtejszín
  • 4 evőkanál porcukor (vagy ízlés szerint)
  • 2 evőkanál vaníliakivonat (vagy 2 csomag vaníliás cukor)
  • 1 lime vagy citrom reszelt héja és
  • 2 teáskanál leve citromlé

Elkészítése:

Tészta:

Melegítsük elő a sütőt 170°C-ra (légkeveréses sütőnél), sima alsó-felső sütéshez 180 °C.

Egy tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, fahéjat, sót és ha szeretnél plusz fűszereket.

Egy nagy tálban keverjük habosra a tojásokat a cukorral, majd öntsük hozzá az olajat és azzal is keverjük simára. A nedves hozzávalókhoz keverjük a szárazakat, majd beleforgatjuk a reszelt répát és a durvára vágott diót is.

A masszát elosztjuk 4 részre. Külön-külön sütjük a lapokat kivajazott-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt formában. Egy lap kb 18-22 perc alatt sül meg. Ezt tűpróbával ellenőrizheted.

Krém:

Egy tálban a mascarponét simára keverjük a porcukorral, vaníliával, citrom vagy lime héjával és levével.

A hideg tejszínt egy külön edényben kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a mascarponés keverékbe. Hűtőbe tesszük legalább 30 percre, hogy kicsit megszilárduljon.

Összeállítás:

A teljesen kihűlt talapokat megtöltjük a krémmel: mindegyik lap közé mehet 1-1 adag és a tetejére is jusson. Ha marad, akár az oldalára is kenhetsz belőle, vagy díszítheted dióval, reszelt répával vagy narancshéjjal.

Tipp:


Ha még szaftosabbra szeretnéd, akkor a tésztába tehetsz egy kis reszelt almát, nagyon jól illik hozzá.