Húsvéti fonott kosár

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Húsvéti fonott kosár

Hozzávalók:
Tészta:

  • 1 kg finomliszt
  • 50 g friss élesztő
  • 20 g só
  • 10 g cukor
  • 2 tojás
  • 4 dl tej
  • 1 tojássárgája

Kenés:

  • 1 tojás

Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból a szokásos módon elkészítjük a kelttésztát és letakarva kelesztjük kb 1 órán át.

Egy kupola formájú hőálló tálat (tál átmérője kb 23 cm) alufóliával beburkolunk és függőlegesen tésztacsíkokat helyezünk rá egymástól kis távolságokra. A tetejét, ahol a tészták összeérnek jól lenyomkodjuk. Következő lépésként felhelyezzük a vízszintes sorokat úgy, hogy minden második tészta alá bebújtatjuk. A túllógó részeket levágjuk és a tésztánkat megkenjük tojással.

180 fokos sütőben megsütjük kb 30 perc alatt. Ha megsült, hagyjuk kihűlni a formán. A kosár pereméhez készítünk egy fonott koszorút akkora méretben, amekkora a kosarunk átmérője. Tojással megkenjük és 180 fokos sütőben kb 15-20 perc alatt megsütjük.

A fogantyúhoz szintén készítünk egy fonatot, amit a kosár formázáshoz használt edényünk tetejére helyezve sütünk meg. Ha kihűltek a tésztáink, akkor a kosarat az aljára fordítjuk és ráhelyezzük a fonott koszorút. A fogantyú mindkét végébe beleillesztjük.