Répa alakú sós kalács

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Répa alakú sós kalács

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 450 g finomliszt
  • 20 g friss élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 6 g puha vaj
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál tejföl
  • 170 ml tej

Kenéshez:

  • 1 tojássárgája

Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból a szokásos módon begyúrjuk a tésztát és letakarva 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

Amíg a tészta kel előkészítjük a habroló formákat, amiket bekenünk vajjal.

Ha megkelt a tészta, akkor kinyújtjuk körülbelül 5 mm vastagra és 2 cm-es csíkokra vágjuk, amiket a lekent formákra tekerünk úgy, hogy a tészta szélei fedjék egymást. Ha elkészültünk minden darabbal, akkor sütőpapíros tepsin pihentetjük 15 percig.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd lekenjük felvert tojással és mehetnek is a sütőbe, amíg szép pirosra nem sülnek. A sütőből kivéve pár percig várunk, majd lehúzzúk a rolóról.

A kihűlt tésztákat elővesszük, a krémet egy habzsákba adagoljuk és megtöltjük vele a kelt tésztából készült rolókat. Óvatosan nyomjuk bele a krémet, nehogy szétszakadjon a tészta az illesztésnél. Ha a töltéssel készen vagyunk, akkor megmosott és megszárított sárgarépa levelekkel díszíthetjük.
A tölteléket ízlés szerint lehet bármi: tojáskrém, tormakrém, sonkakrém, körözött… stb.

Jó étvágyat kívánok hozzá!