Hozzávalók:
Tészta:
Töltelék:
Tetejére:
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit egy edénybe mérjük (az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval) és begyúrjuk, majd dagasztjuk a tésztát. Ha szeretnénk végezthetjük géppel is ezt a műveletet.
Ha elkészült a tészta, akkor letakarjuk és kb 1 órán át kelesztjük.
A megkelt tésztát egy nyújtódeszkára tesszük és téglalap alakúra nyújtjuk kb 3 mm vastagra. A hosszabbik oldala mentén a tészta kb 1/3-át megkenjük a tormával, majd megszórjuk a felaprított kolbásszal, sonkával és tojással.
A tészta szabadon maradt részét sűrűn bevágjuk. Elkezdjük feltekerni a tésztát a tölteléktől kezdve, tehát a bevágásoknál, “rojtoknál” fejezzük be. Ezután a két végét összegyúrjuk, egy koszorút formázunk belőle.
A kész koszorút egy 20 cm-es tortaformába tesszük, melynek az oldalát sütőpapírral kibéleltük. Letakarjuk a kalácsot és újabb 1 órán át kelesztjük.
A megkelt kalácsot lekenjük felvert tojással, majd 180 fokos sütőben kb 23-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Szeletekre vágva tálaljuk.