Diós-lekváros keksz

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Diós-lekváros keksz

Hozzávalók:
Keksz:

  • 125 g vaj
  • 1 tojás
  • 90 g keményítő
  • 90 g porcukor
  • 140 ml olaj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 40 dkg finomliszt
  • 20 dkg darált dió

Töltelék:

  • lekvár (savanykás, nálunk kajszi)

Díszítés:

  • étcsokoládé
  • kevés olaj
  • dió

Elkészítése:

Keksz:

A keksz száraz hozzávalóit összekeverjük, majd elmorzsoljuk a vajjal. Ezután hozzáadjuk a tojást és az olajat is és összeállítjuk a tésztát, majd végül a diót is belegyúrjuk. Ha morzsolódna és nem állna össze a tészta, mint nekünk, akkor adjunk hozzá 1-2 evőkanál tejfölt és azzal gyúrjuk össze.

A tésztát vágjuk 2-3 darabra (így könnyebb lesz nyújtani) és a darabokat egyenként nyújtsuk 2-3 mm vastagra. Ezután szaggassuk ki ízlés szerinti formával vagy vágjuk fel derelyevágóval (mi kb 4*4 cm-es darabokra vágtuk).

Tegyük sütőpapíros tepsire és 180 fokra melegített sütőben süssük kb 12-15 percig (amíg kissé színesedni kezd).

Összeállítás:

Ha szeretnénk, akkor csokival díszíthetjük a kekszeket. A kekszek felét mártsuk összeállítás előtt pár csepp olajjat felolvasztott csokiba, majd hagyjuk megszáradni (ha szeretnénk díszítésképp tehetünk bele egy darabos diót is amíg a csoki még nem kötött meg).

Az üres kekszre tegyünk lekvárt, majd tegyük rá a csokis kekszet és kissé nyomkodjuk össze. Hagyjuk néhány órát állni, hogy a keksz megpuhuljon kellőképpen.