Karamellás-diós szelet

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Karamellás-diós szelet

Hozzávalók:
Tészta:

  • 6 tojás fehérje
  • csipet sót
  • 120 g cukor
  • 3 evőkanál finomliszt
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 150 g darált dió

Locsolás:

  • 1 dl tej (kb)

Krém:

  • 180 g cukor
  • 600 ml tej
  • 6 tojássárgája
  • 2 csomag karamellízű pudingpor
  • 200 g vaj

Tetejére:

  • 2 dl habtejszín

Elkészítése:

Tészta:

A lisztet, kakaóport, sütőport és a darált diót összekeverjük.

A fehérjéket a sóval elkezdjük kihabosítani, majd 2-3 részletben hozzáadjuk a cukrot és kemény habbá verjük. A habba óvatosan beleforgatjuk a száraz keveréket.

A piskótát egy nagy gáztepsibe (31*38 cm) simítjuk, amibe előtte sütőpapírt terítettünk. A lapot megsütjük 180 fokra melegített sütőben, alsó-felső sütéssel kb 20 perc alatt.

Még forrón átkenjük tejjel és hagyjuk kihűlni.

Krém:

A cukrot alacsony lángon karamellizáljuk arany színűre. Amikor ez megtörtént, akkor öntsük fel 4 dl tejjel. Vigyázzunk, mert sisteregni és bugyborékolni fog! Hagyjuk a tejben felolvadni a karamellt teljesen.

Közben a maradék tejben keverjük el csomómentesen a pudingporokat és a tojássárgákat.

Amikor a karamell felolvadt, akkor a tojássárgás keveréket folyamatos keverés mellett csorgassuk hozzá és állandó keverés mellett sűrítsük be a krémet.

Amikor a krém langyosra hűlt, akkor adjuk hozzá a puha vajat és robotgéppel habosítsuk ki.

Összeállítás:

A lapot a hosszabbik oldala mentén vágjuk félbe (így lesz 2 db kb 31*19 cm-es lapunk). Az egyik lapot tegyük egy tálcára és kenjük rá a krém felét, majd tegyük rá a másik lapot. A lapra kenjük rá a maradék krémet.

A tejszínt verjük fel habbá. Két lehetőségünk van: vagy rákenjük a tejszínt az egész süteményre vagy a szeleteket egyenként díszítjük (mi az utóbbit választottuk).

Jó étvágyat mindenkinek!