Mojito torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Mojito torta

Hozzávalók:
Alap:

  • 250 g darált keksz
  • 100 g vaj
  • 1 evőkanál méz
  • kevés tej

Szirup:

  • 2 lime leve
  • 2 lime héja
  • 50 ml víz
  • 100 g cukor
  • 1 marék friss mentalevél (10-20 db)
  • 5 evőkanál fehér rum (elhagyható)
  • 15 zselatin (por)
  • 4 evőkanál víz

Mascarponés krém:

  • 500 g mascarpone
  • 100 g fehér csokoládé (olvasztva)
  • 350 ml tejszín
  • fél lime reszelt héja
  • kevés zöld ételfesték (elhagyható)
  • friss menta (aprítva)

Díszítés:

  • 150 ml tejszín
  • lime szeletek

Elkészítése:

Alap:

A kekszet összekeverjk a mézzel és annyi tejjel, hogy ne legyen száraz és összenyomkodva megtartsa az alakját.

Egy 24 cm átmérőjű tortaforma vagy állítható keret aljára sütőpapírt teszünk és egyenletesen beleterítjük a kekszes alapot, majd jól belenyomkodjuk. Amíg elékészítjük a krémet, addig betesszük a hűtőbe.

Szirup:

A zselatint beáztatjuk a 4 evőkanál vízbe.

A lime héját, levét, cukrot és a mentaleveleket felöntjük 50 ml vízzel, majd felforraljuk. Forrástól számítva még kb 3 percig főzzük. Amikor már nem forró, akkor belekeverjük a zselatint és megvárjuk amíg feloldódik.

Amikor a szirup langyosra hűlt, akkor kiszedjük belőle a menta leveleket és belekeverjük a rumot.

Krém:

A mascarponét összekeverjük robotgéppel az olvasztott csokoládéval és a sziruppal együtt alaposan. Ekkor hozzáadjuk a jól behűtött tejszínt (folyékony állapotában), majd fokozatosan stabil krémet keverünk belőle. Ha szeretnénk, akkor 1 csepp zöld ételfestéket is adhatunk hozzá. Ezután belekeverjük a lime héját és az apróra vágott menta leveleket is.

Összeállítás:

Az alapra simítjuk egyenletesen a kész krémet és dermedésig hűtőbe tesszük. Tálalás előtt levesszük róla a tortakarikát és tejszínhabbal, lime szeletekkel díszítjük.