Sonkás tojáskrémes tölcsér

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Sonkás tojáskrémes tölcsér

Hozzávalók:
Tészta:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál olaj
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 15 dkg görög joghurt
  • kb 0,5 dl víz
  • szezámmag

Töltelék:

  • 10 dkg füstölt, főtt sonka
  • 1 szál újhagyma
  • 4 főtt tojás
  • 7 dkg tejföl (kb)
  • 5 dkg mascarpone
  • reszelt torma (ízlés szerint)
  • bors

Elkészítése:

Tészta:

A tészta hozzávalóit a robotgép üstjébe mérjük (a tojást verjük fel és csak felét tegyük bele, a másik felét tegyük félre a kenéshez). Az élesztőt elég csak belemorzsolni, nem kell felfuttatni!

A vizet apránként adjuk hozzá, nézzük meg gyúrás, dagasztás közben mennyit vesz fel a tészta. Puha tésztát kell kapnunk, mely nem ragad sem a tálhoz, sem a kezünkhöz. Természetesen a tészta összeállítását kézzel is elvégezhetjük. A tésztát dagasszuk kb 10 percig.

A kész tésztát takarjuk le és kelesszük langyos helyen kb 45-60 percig.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk kb 28*16 cm-es téglalappá és 12 csíkra vágjuk.

A habroló formákat enyhén lekenjük olajjal és a tésztákat rátekerjük a formákra úgy, hogy a szélei enyhén fedjék egymást. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk és letakarva kelesztjük kb 20 percig.

Ecsettel lekejük a rolókat a félretett tojással és megszórjuk szezámmaggal. 180 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Langyosan kihúzzuk a formákat a tölcsérekből.

Krém:

A sonkát (apróra vágva), mascarponét és a tejfölt a késes aprítóba tesszük és együtt összedaráljuk, majd hozzáadjuk a felezett tojásokat is és azokkal is összedolgozzuk. Ha kemény lenne a töltelék, akkor kevés tejföllel lazíthatunk rajta.

Aprító hiányában daráljuk le a sonkát.

A sonkás-tojásos masszát ízesítsük sóval, borssal és tormával, majd keverjük bele az apróra vágott újhagymát is.

Összeállítás:

Egy habzsákba szedve a tölteléket töltsük meg a rolókat, majd tálaljuk.