Sonkás-sajtos kelt muffinok

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Sonkás-sajtos kelt muffinok

Hozzávalók

Tészta:

  • 2 dl tej
  • 7 g szárított élesztő
  • 1 teáskanál porcukor
  • 47 dkg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 dl olaj
  • 1 db tojás

Töltelék:

  • 8 dkg margarin
  • 8 dkg sajt (reszelve)
  • 10 dkg sonka (opcionális, apróra kockázva)

Tetejére:

  • 1 tojás
  • szezámmag

Elkészítése:

A langyos tejben elkeverjük az élesztőt és a porcukrot, majd 10 percig állni hagyjuk, amíg felfut. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk az olajat, a tojást és a felfuttatott élesztőt. Lágy, rugalmas tésztát gyúrunk belőle, majd letakarva 15 percig pihentetjük.

Közben a margarint felolvasztjuk, a sajtot lereszeljük, a sonkát apró kockákra vágjuk. A megkelt tésztát 12 egyenlő részre osztjuk, gömbölyítjük, majd egyenként téglalap alakúra nyújtjuk. A hosszabbik oldaluk felső harmadát centinként bevagdossuk egy derelyevágóval vagy éles késsel. Az egyben maradt részt megkenjük olvasztott margarinnal, rászórjuk a reszelt sajtot és a sonkát.

A tésztát magunk felől indulva szorosan feltekerjük, majd óvatosan kör alakúra hajlítjuk, és muffin formába helyezzük. Letakarva ismét 15 percig kelesztjük, közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A megkelt muffinokat felvert tojással lekenjük, szezámmaggal megszórjuk, majd 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Langyosan vagy teljesen kihűlve is finom.