Citromos sajttorta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Citromos sajttorta

Hozzávalók:

Lemon curd:

  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1,5 dkg vaj

Kekszalap:

  • 20 dkg darált keksz (pl. Győri Édes)
  • 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin

Krém:

  • 20 dkg fehér csokoládé
  • 2 dl habtejszín
  • 50 dkg mascarpone
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítése:

A lemon curd elkészítéséhez a citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk, majd a cukorral együtt gőz fölött melegítjük, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Ha nem szeretnénk citromhéjdarabokat a krémben, leszűrhetjük. Hozzáadjuk a vajat, megvárjuk, míg elolvad, majd levesszük a gőzről és langyosra hűtjük. A kissé lehűlt alaphoz hozzákeverjük a tojást, majd visszatesszük a gőz fölé, és folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Teljesen kihűtjük.

A kekszes alaphoz a darált kekszet összedolgozzuk az olvasztott vajjal vagy margarinnal, majd egyenletesen lenyomkodjuk egy 22 cm-es tortaforma aljába. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

A fehér csokoládét apróra vágjuk. Gőz fölött a tejszínnel együtt melegíteni kezdjük, amíg majdnem teljesen homogén lesz. Ha még maradt benne pár kisebb csokidarab, levesszük a gőzről, és kevergetve hagyjuk teljesen felolvadni. Hűlni hagyjuk.

A mascarponét a vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával simára keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a langyosra hűlt fehér csokoládés keveréket. Alaposan eldolgozzuk, hogy egységes, krémes állagot kapjunk.

A kekszes alapra egyenletesen rásimítjuk a krémet, majd kanállal ráadagoljuk a lemon curd-ot. Egy kés vagy kanál nyelével óvatosan márványosra keverjük a tetején. A tortát egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy megfelelően megdermedjen és az ízek összeérjenek.

Másnap a forma szélét késsel körbelazítjuk, eltávolítjuk a karimát, majd szeletelve tálaljuk.