Somlói torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Somlói torta

Hozzávalók:

Világos piskóta:

  • 2 db L-es tojás
  • 1 evőkanál víz
  • 9 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • 1 csipet sütőpor

Kakaós piskóta:

  • 2 db L-es tojás
  • 1 evőkanál víz
  • 9 dkg cukor
  • 9 dkg liszt
  • 1 dkg kakaópor
  • 1 csipet sütőpor

Diós piskóta:

  • 2 db L-es tojás
  • 1 evőkanál víz
  • 9 dkg cukor
  • 7 dkg liszt
  • 3 dkg dió
  • 1 csipet sütőpor

Vaníliakrém:

  • 4 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás főzős pudingpor
  • 1 tojássárgája

Szirup:

  • 2 dl víz
  • 10 dkg cukor
  • 1 evőkanál rum
  • ½ citrom reszelt héja
  • ½ narancs reszelt héja

Csokoládéöntet:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 80 ml víz
  • 1 evőkanál rum

Elkészítése:

A vaníliakrémet a tojássárgájával, a pudingporral és a cukorral 1 dl tejben simára keverjük. A maradék tejet felforraljuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a pudingos keveréket, és besűrítjük. Fóliával letakarva hagyjuk langyosra hűlni.

A sziruphoz a vizet a cukorral, rummal és a reszelt citrusok héjával felforraljuk, majd ezt is hűlni hagyjuk.

A piskótákat egyenként kikeverjük, és kivajazott-lisztezett formában, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük.

A torta összeállításához a kakaós piskótát helyezzük alulra, meglocsoljuk a szirup harmadával, rákenjük a vaníliakrém felét. Erre jön a diós lap, ismét szirup és a maradék krém. A tetejére a világos piskóta kerül, amit a maradék sziruppal átitatunk. Aki szereti, mazsolát is keverhet a krémhez. A tortát 4-5 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

A csokoládét a vízzel és a rummal összemelegítjük, majd a torta tetejére öntjük. Tálalás előtt tejszínhabrózsákkal és darált dióval díszítjük.

Ha így megfelelő, a következő recepteket is ebben a stílusban alakítom át!