Zöldséges árpagyöngy

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó
Zöldséges árpagyöngy

Hozzávalók:

  • 0.5 kg árpagyöngy
  • 4 db kicsi cukkini
  • 40 dkg gomba
  • 30 dkg mexikói zöldségkeverék
  • vaj
  • olívaolaj
  • bors
  • fokhagyma
  • a húsos változathoz 1 db nagyobb csirkemell (vagy bármilyen hús, amit
  • szeretünk)
  • a vega változathoz 4 szelet tofu

Elkészítése:

Az árpagyöngyöt olívaolajon átpirítottam, felöntöttem kétszeres mennyiségű forróvízzel, tettem bele másfél teáskanálnyi sót, és lezártam a gyorsfőzőt. 20 perc múlva elzártam a tüzet, és magára hagytam az edényt. Lábasban kb. 40 perc alatt készül el.
Amíg a gersli főtt, felszeleteltem a cukkiniket és a gombát. Vaj és olívaolaj keverékén hirtelen pirosra sütöttem. Hozzáadtam a mexikói zöldséget, megsóztam és puhára pároltam.

Amikor elkészült, összekevertem a gerslivel, majd kettéosztottam.

A vega változathoz vajon átsütöttem füstölt tofuszeleteket, amit sóztam, borsoztam, fokhagymáztam, majd csíkokra vágtam.

A húsos szekció pirított csirkemell csíkokat kapott bele, szintén sózva, borsozva, fokhagymázva.

Gyorsan, kb. 40 perc alatt elkészülő étel, hiszen amíg a gersli fő, elkészíthető minden más hozzávaló.

Tipp:

Gyorsan, kb. 40 perc alatt elkészülő étel, hiszen amíg a gersli fő, elkészíthető minden más hozzávaló.

A fiúk eleinte idegenkedtek a Viola vegetáriánus ételeitől. Aztán, ha valami ránézésre nem tűnt vegakajának, előfordult, hogy belekóstoltak. Így vált közös ételeink megszokott alapanyagává a vöröslencse, köles, hajdina, lenmag és még sok egyéb, amitől egyébként idegenkedtek korábban.

Az árpagyöngyöt sem a kedvező élettani hatásaiért szeretik. Szerintem hiába beszélnék nekik arról, hogy kedvező hatása van a szív és érrendszeri betegségekre, javítja a bélműködést, értágító hatású, hűtő hatású, jin energiát hordoz. Egyetlen, esetlegesen figyelemreméltó érv lehetne – miután mindketten capoeiráznak, és ahhoz jó erőnlét kell-, hogy a gladiátorok kondíciónövelés, testépítés miatt gyakran ettek árpát. Egyszerűen azért szeretik, mert finomnak tarják. Előfordult már belőle krémleves, ropogós, de leggyakrabban a legegyszerűbben elkészíthető formájában esszük: köretként, zöldségekkel.