Gesztenyés macaron

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága
Gesztenyés macaron

Hozzávalók:
Macaron:

  • 80 g tojásfehérje
  • 100 g cukor
  • 100 g mandulaliszt
  • 100 g porcukor
  • 1 kiskanál citromlé

Gesztenyés ganache:

  • 30 g tejszín
  • 90 g fehér csokoládé
  • 50 g gesztenyemassza (natúr)
  • 1 narancs héja

Elkészítése:

Ganache:

A tejszínt a csokival összeolvasztjuk és elkeverjük. Belemorzsoljuk a villával áttört gesztenyét és hozzáreszeljük a narancs héját, majd alaposan összekeverjük újra az egészet és hűtőbe tesszük.

Macaron:

A mandulalisztet és a porcukrot egy késes robotgépben vagy kávédarálóban átpörgetjük, majd átszitáljuk.

A tojásfehérjét (szobahőmérsékletű) elkezdjük közepes fokozaton kihabosítani. Közben, 2-3 részletben hozzáadjuk a kristálycukrot. Mielőtt elkészülne a hab, szép fényes, stabil lenne, adjuk hozzá a citromlevet (ha szeretnénk színezni, akkor a gél állagú ételfestéket is most adjuk hozzá) és addig keverjük, amíg csúcsos habot nem kapunk (a habverőt kiemelve a hab vissza nem hajlik kissé).

Ha kész a hab, akkor két részletben beleforgatjuk a mandulalisztes keveréket egy spatulával. Addig kell keverni, amíg szalagosan, lávaszerűen nem folyik le és olvad vissza bele a masszába a tészta.

Ha elkészült, akkor egy sima, 8-10-12-es csővel (vagy cső nélküli habzsákba, aminek a sarkára lyukat vágunk) ellátott habzsákba szedjük a tésztát és szilikonos sütőlapra, teflonlapra nagyjából egyforma nagyságú köröket próbálunk nyomni a tésztából. Egymástól kicsit távolabb, mert kissé terül a massza.

Ha elkészültünk, akkor sütőlap sarkait egyesével fogjuk meg és rázogassuk finoman, hogy a tésztában lévő légbuborékok távozzanak. Ha marad még a macaronok felszínén, akkor azt fogpiszkálóval szurkáljuk ki.

Hagyjuk száraz helyen száradni kb 60 percen át. Akkor lehet sütni, ha a felszíne teljesen megszárad.

Nekünk sütésre (elekromos sütő) 130 fok, alsó-felső sütés vált be, kb 20-22 perc, de ezt ki kell tapasztani, mert minden sütő más! A macaronok tetejét kissé megnyomva, ha ingadozik, akkor még sütni kell.

A sütőből kivéve csak kihűlt állapotban vegyük le a sütőpalról!

Összeállítás:

Még töltés előtt ízlés szerint dekorálhatjuk a macaronokat pl ételfesték tollal, csokival vagy amivel szeretnénk.

A töltés előtt vegyük ki a hűtőből a ganache-t, hogy felmelegedjen (vagy kissé mikrózzuk meg) és töltsük meg vele a macaronokat.

Tegyük jól záródó dobozban hűtőbe. Másnap lesz igazán finom, mikor összepuhul!