Mimóza szelet

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Mimóza szelet

Hozzávalók:

Lapokhoz:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg margarin vagy 15 dkg zsír
  • 3 db tojás
  • 1 cs sütőpor
  • 10 dkg porcukor
  • fél citrom reszelt héja és leve
  • szükség szerint tejföl
  • csipet só

Krémhez:

  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 5 dl tej
  • 5 ek lisztv1 citrom leve és reszelt héja

Továbbá:

  • baracklekvár a lap kenéséhez

A sütéshez:

  • nagy méretű gáztepsi sütőpapírral bélelve

Elkészítése:

Tészta:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tészta hozzávalóit egy nagy tálba tesszük, és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy rugalmas, könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Amikor a tészta összeáll, sima felületűvé gyúrjuk, majd négy egyforma cipót formázunk belőle. A cipókat egyenként tepsi méretűre nyújtjuk. Minden lapot sütőpapírral bélelt tepsibe helyezünk, és 10-12 perc alatt világosra sütünk. A lapok akkor jók, ha szép aranyszínűek, de nem túl barnák. A kész lapokat óvatosan áthelyezzük egy rácsra vagy tálcára, és hagyjuk teljesen kihűlni, hogy könnyebb legyen velük dolgozni.

Krém:

A lisztet, cukrot és tejet egy közepes méretű lábasba tesszük, és habverővel csomómentesre keverjük. A keveréket közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg sűrű pépet nem kapunk. A sűrű pépet félretesszük hűlni.

Egy másik tálban a margarint habosra keverjük, hogy könnyű, krémes állagú legyen. Amikor a pép teljesen kihűlt, apránként a margarinhoz adjuk, és addig keverjük, amíg egységes, sima krémet nem kapunk. A krémet a reszelt citromhéjjal és a citrom levével ízesítjük. A citrom frissessége és savanykás íze a krém alapvető eleme, így kóstoljuk meg, és ha szükséges, ízesítsük még egy kevés citromlével.

Összeállítás:

Az első süteménylapot egy nagy tálcára vagy deszkára helyezzük, és egyenletesen eloszlatjuk rajta a citromos krém felét. A második lapot ráhelyezzük, majd vékonyan megkenjük baracklekvárral. Erre helyezzük a harmadik lapot, amelyre a citromos krém második felét kenjük. Végül a negyedik lappal befedjük az egész süteményt. A tetejére finoman rányomkodjuk, hogy a rétegek szépen összeálljanak. A süteményt folpackkal letakarjuk, és hűtőbe tesszük legalább egy éjszakára, hogy a lapok megpuhuljanak és az ízek összeérjenek.

Tálalás:

Másnap a süteményt éles késsel szeletekre vágjuk, ügyelve arra, hogy szép, egyenletes szeleteket kapjunk. A tetejét porcukorral hintjük meg, hogy még mutatósabb legyen.

Ez a frissítő és könnyed citromos sütemény tökéletes választás lehet családi összejövetelekre vagy ünnepi alkalmakra. A puha tésztarétegek és a savanykás citromkrém harmóniája biztosan elnyeri mindenki tetszését!